Publicat pe

File de strut la tigaie

Timp de gatire recomandat: 10-12 minute (inclusiv 5 minute timp de asteptare)

Ingrediente:

  • 1 portie: 110-120g file strut (190-230 g, portionati in jumatate sau vezi varianta de gatire cuptor
  • 1 catel de usturoi nedecojit, zdrobit
  • fir cimbru/rozmarin/tarhon/salvie – functie de preferinte
  • sare mare/piper boabe proaspat zdrobit

Modalitate de pregatire:

Cu 30 de minute inainte de gatire scoateti carnea din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, in ambalajul original. Procedand astfel, reduceti socul termic din timpul gatirii si veti avea o friptura mai suculenta.

Clatiti carnea sub jet de apa rece si uscati-o bine cu ajutorul servetelor absorbante din hartie pentru bucatarie.

Ungeti carnea pe toate partile cu putin ulei vegetal rezistent la prajire cu gust neutru (de exemplu: ulei de floarea soarelui).

În tigaia bine incinsa puneti 20ml (aprox 1,3 linguri) de ulei vegetal și când acesta este foarte fierbinte (aproape fumega) asezati file-ul de strut.  Se prajeste pentru 1 minut, pentru a obtine o crusta caramelizata. Nu amestecati, nu miscati bucata de carne. Intoarceti carnea si repetati prajirea pentru 1 minut.

Reduceti focul la mediu si adaugati 30 g unt, usturoiul si 1 fir din plantele aromatice preferate. Cand untul incepe sa spumeze, se inclina tigaia și se acoperă în permanenta bucata de carne cu unt topit (cu ajutorul unei linguri) pentru a împiedica uscarea. Continuati gatirea in aceasta maniera pentru inca 1 minut. Intoarceti inca o data bucata de carne si gatiti pentru un minut, acoperind frecvent cu unt topit. Asigurati-va ca si partile laterale sunt prajite pentru cateva secunde. Opriti gatirea, si scoateti bucata de carne pe un tocator curat.

Lasati friptura sa stea pentru 5 minute.

Se servește întreaga sau feliata contra fibrelor de carne, condimentata generos cu sare mare si piper proaspat zdrobit. Pentru a obtine o friptura suculenta, nu condimentati carnea inainte de gatire!

Carnea de strut este o carne rosie. Pregatind file-ul in acest fel veti obtine o friptura medium. Daca doriti un grad mai avansat de gatire – medium-well, prelungiti cu 45 secunde timpul de gatire in tigaie pentru fiecare fata a file-ului. Nu recomandam pregatirea file-ului de strut in varianta bine facut/well done deoarece atat textura cat si gradul de suculenta vor avea foarte mult de suferit.

 

Publicat pe

Ciorba de strut

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 kg carne de struti pentru supa, 1 l fonde, 1/2 l apa, morcovi, telina, praz, 2 cepe, 400 g cartofi, 1 cuisoare, 1 frunza dafin, sare, piper, nuca de muscat, patrunjel tocat, unt


Preparare:
Se taie carnea in cuburi, se taie morcovii, telina si prazul in felii, se prinde frunza de dafin cu cuisor de ceapa curatata. Se pune fondul impreuna cu apa la fiert, se aduaga carnea, legumele si ceapa si se fierbe ca. 60 de minute la foc mic. Se aduaga cartofii taiati cubulete si se fierbe totul inca 20 de minute dupa care se condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat.


Se serveste cu:  Baguette proaspat.
Bauturi: un Burgund alb sec sau demisec, sau Riesling

Publicat pe

O friptura de strut, va rog

Asistam la un nou trend in randul intreprinzatorilor romani dornici de a pune pe picioare afaceri super-rentabile –  fermele de struti. Iata insa si de ce numerosi consumatori din intreaga lume au devenit tot mai interesati in a achizitiona carne de strut.

Imaginati-va: un ou de strut are cam un kilogram si jumatate si gust precum ouale de rata, dar unul singur face cat 30 de oua de gaina!

Calitate si pret pe masura

Scumpa, scumpa, dar specialistii sustin ca „merita”, pentru ca pana la urma este o carne rosie (deci gustoasa) considerata mult mai curata decat cea de porc sau vita si mult mai sana­toasa!

Carnea de strut  are putine calorii, putina grasime (in medie 1% respectiv 105 kcal/100 g), colesterol scazut (sub 60 mg/100 g), insa continut crescut de fier si proteine.

In comparatie cu celelalte carnuri, carnea de strut are cu 40% mai putin colesterol decat cea de vita si cu 80% mai putine grasimi decat cea de pui. Cat despre preparare, retetele traditionale se respecta, in sensul ca si carnea de strut se poate prepara la gratar, la cuptor, in forma de gulas, tocatura, friptura etc.

Pretul ridicat al carnii de strut se datoreaza si faptului ca pentru a junge la varsta optima sacrificarii si la greutatea de 120 de kg, unei pasari ii trebuie 10 luni. Totodata, fiind vorba de pasari foarte mari, acestora le trebuie mult spatiu si nu pot fi crescute in custi, asa cum se intampla cu gainile, de exemplu.

Din carnea de strut se poate gati orice, de la gratar, pana la mancaruri mai complexe.

Publicat pe

Bună pentru diabetici şi hipertensivi

Consumul de carne de struţ este recomandat diabeticilor şi hipertensivilor, datorită conţinutului scăzut de sodiu şi a conţinutului înalt de acizi graşi Omega 3,6 şi 9. Este foarte bună pentru anemici, datorită conţinutului crescut de fier.

De asemenea, este indicată copiilor şi femeilor însărcinate, datorită valorilor crescute de fier din compoziţie şi valorilor crescute de calciu, magneziu si fosfor.

Carnea de struţ este recomandată celor care vor să slăbească.

Carnea de struţ are un conţinut crescut de carnitină, o proteină care ajută la transformatea grăsimii în energie.

Publicat pe

Beneficiile cărnii de struţ: are mai puţine calorii decât carnea de pui, este bogată în fier, vitamina E şi Omega 6

Carnea de struţ, considerată o delicatesă în meniul românilor, este mai săracă în calorii decât carnea de pui, mai bogată în fier şi aduce beneficii multiple anemicilor, femeilor însărcinate şi copiilor.

Carnea de struţ, cea mai mare pasăre din lume care ajunge la maturitate la greutatea de  100 de kilograme, a început să pătrundă uşor şi pe mesele românilor. Puţinele ferme de struţ din România şi-au dezvoltat magazine online de vânzare şi furnizare a cărnii direct în casele consumatorilor, iar cererea este în creştere.

Dincolo de gustul deosebit care nu seamănă nici cu clasicul pui şi nici cu carnea de vânat, pe românii care au devenit consumatori de carne de struţ îi atrage faptul că aceasta este una dintre cele mai sănătoase cărni.

Carnea de struţ are mai puţine calorii decât carnea de pui şi mai mulţi nutrienţi decât carnea de porc sau pasăre.

Carnea de struţ, în primul rând, este o carne foarte sănătoasă. Conţine foarte mult fier, vitamina E, este foarte fragedă. Este o carne curată pentru că nu conţine hormoni sau alţi aditivi de creştere. Este o carne foarte bună pentru copii, pentru femei însărcinate, pentru persoanele care au probleme cu anemia. Conţine foarte mult Omega 3, Omega 6, Omega 9.

Având culoarea roşie, carnea de struţ se apropie ca textură şi gust de carnea de vită. Este foarte bogată în proteine , dar săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui. Un studiu recent al United States Department of Agriculture (USDA) a comparat valorile nutritive ale cărnii de pui, vita si strut şi a relevat faptul că ”carnea de strut este net superioara din punctul de vedere al beneficiilor pentru sanatate, deoarece contine mai putine grasimi si, in mod special, este mai săracă în colesterol”.

Fiind  o carne cu conţinut redus de colagen, o face foarte uşor digerabilă.  Consumul de carne de struţ este recomandat diabeticilor i hipertensivilor, datorită conţinutului scăzut de sodiu şi a conţinutului înalt de acizi graşi Omega 3,6 şi 9.

Este foarte bună pentru anemici, datorită conţinutului crescut de fier. De asemenea, este indicată copiilor şi femeilor însărcinate, datorită valorilor crescute de fier din compoziţie şi valorilor crescute de calciu, magneziu si fosfor.

Nu în ultimul rând, carnea de struţ este recomandată celor care vor să slăbească. Carnea de struţ are un conţinut crecut de carnitină, o proteină care ajută la transformatea grăsimii în energie.

Depozitare

Zece luni este vârsta optimă de sacrificare pentru struţ, vârsta la care pasărea ajunge la 100-120 de kilograme. Sacrificarea struţilor şi depozitarea cărnii  impun condiţii deosebite. După sacrificare, carnea trece printr-un proces numit ”shock-freeze” şi ajunge într-un depozit unde este păstrată la temperaturi foarte joase.  De acolo poate ajunge direct pe mesele consumatorilor, prin comerţul online.

Ce se poate găti din struţ  

Din carne de struţ se poate găti aproape orice fel de mâcare. Carnea este extrem de versatilă în ceea ce priveşte modalităţile de preparare.  Din carne şi gâturi de struţ se poate face ciorbă, iar din ficatul de struţ se poate prepara pateu de casă. Friptură sau struţ fille se face din muşchi de struţ, prăjit în ulei. Carnea poate fi folosită şi tocată în reţete de musaca sau chiar sarmale.

Publicat pe

Struţul african s-a aclimatizat perfect în România

Struţul african, perfect aclimatizat condiţiilor din România, are o durată medie de viaţă de 70 de ani, din care aproximativ 50 de ani de fertilitate.

La vârstă de un an are în jur de 120 kg – din care aproximativ 30 – 45 de kilograme de muşchi.

Femelele depun în medie un ou la două zile (între 40 şi 60 de ouă într-un sezon).

Ouăle de struţ au o greutate de la 1.200 de grame până la 2.000 de grame, echivalentul a 24 de ouă de găina, dar cu un nivel foarte scăzut de colesterol.

Publicat pe

Muşchi de struț cu creveţi în sos

Ingrediente:

12felii din carne de struţ (care se vor prepara pane), 8 creveţi mari, 15-20 bucăţi de usturoi (mărime medie), 350 ml de vin alb sec, 750 g de smântână, 1 ceapă roşie, tăiată mărunt, 1/2 pachet unt, sare, piper după gust, 1 lingură de ulei măsline, 150 ml de supă pui sau legume

Mod de preparare:

Usturoiul se coace în cuptor până când se înmoaie şi se rumeneşte (aproximativ 10-15 minute).

Într-un vas de gătit se topeşte untul şi se căleşte ceapa.

Se adaugă vinul şi se lasă la foc mediu până scade.

Când vinul s-a evaporat, se adaugă usturoiul şi se pasează.

Se adaugă apoi treptat smântâna, sarea şi piperul.

Se readuce amestecul la fierbere, după care se ia de pe foc.

Într-un vas de gătit separat, feliile din carne de struţ se prepară pane în uleiul de măsline (se acoperă într-un sos de ouă, apă, făină, sare, piper şi se prăjesc în ulei încins).

După ce au fost scoase șnițelele de struţ, se adaugă creveţii şi supă de pui.

Se sotează până când creveţii sunt gata.

Se adaugă la final carnea de struţ şi sosul preparat anterior.

Publicat pe

Reteta Muschi de struț la Gratar

Ingrediente:

4 bucăţi de steak de struţ, 1/2 ceaşcă de oţet balsamic (cu mirodenii), 4 linguri de miere, 4 linguri ulei de măsline extravirgin , 2 linguri de busuioc verde proaspăt tăiat, 1 linguriţă de boabe muştar

Mod de preparare:

Se prepară un sos din oţet, miere, ulei de măsline, busuioc şi muştar, care se toarnă peste carnea de struț.

Carnea de struț se lasă la marinat într-un vas acoperit timp de 2-4 ore.

Grătarul se încălzeşte la o temperatură ridicată.

Friptura se pune pe grătar pentru 4-5 minute pe fiecare faţă, turnând deasupra sosul marinat.

Se lasă friptura deoparte 5minute și se servește cu garnitură de cartofi piure, brânză şi păstăi de fasole verde.

Publicat pe

Cateva curiozitati despre struti

  • La maturitate, struţul are cel mai dezvoltat sistem imunitar cunoscut până în prezent
  • Ochii struţilor sunt mai mari decât creierul lor
  • Struţii pot alerga cu 72 km/h timp de 30 de minute
  • Pielea de struţ este mai scumpă decât pielea de crocodil sau de şarpe
  • Coaja oului de struţ are aceeaşi rezistenţă ca porţelanul chinezesc, fapt pentru care este folosită la confecţionarea diferitelor obiecte ornamentale
  • Contrar celor crezute de majoritatea oamenilor, struţii nu îşi bagă capul în nisip.Ei îşi întind gâtul pe sol atunci când vor să se camufleze
  • Oul de struţ este echivalentul a 24 de ouă de găină, iar fierberea lui durează circa 2 ore
  • Struţii pot trăi până la 80 de ani în captivitate
  • Masculii ajung la maturitate la 2 ani şi 6 luni, iar femelele la 2 ani.